Rentree, er wordt weer gekoerst in Eenrum, rechtsom!

Foto: Stichting Drafsport Eenrum

EENRUM – Op woensdag 15 augustus wordt er eindelijk weer gekoerst in Eenrum. De populaire grasbaan ontbrak twee jaar op de nationale koerskalender.

De rentree is nu al spraakmakend, want het baanbestuur grijpt de gelegenheid aan voor een primeur. De koersen zullen rechtsom worden verreden, iets wat in Nederland jarenlang niet meer is gebeurd. In de vorige eeuw werd er op diverse banen, waaronder die in het Groninger Stadspark, rechtsom gekoerst. Voor de deelnemers was dat prettig. De ene draver gaat linksom het beste, de andere rechtsom. De laatste jaren bestond die keuze echter niet meer. Alle nog actieve banen in ons land koersen linksom. Wie rechtsom wil starten moet daarvoor naar Duitsland. Veel trainers doen dat regelmatig, met name de banen in Gelsenkirchen en Berlijn zijn populair.

Omdat in de vaderlandse sport al langer hardop werd gedacht over een proef rechtsom besloot het bestuur van Eenrum de knoop door te hakken. Op woensdag 15 augustus gaan alle koersen rechtsom. Niet alleen de deelnemers kijken er naar uit, ook de sponsoren liepen warm voor het idee. Ze ondersteunen de grasbaankoersen massaal met extra prijzengeld en ereprijzen. Het hoofdnummer is het Flevofarm Stayerskampioenschap, een koers voor de hoogste klasse over de afstand van 2900 meter. De koers is vernoemd naar de toonaangevende stoeterij van de familie Iwema. Dankzij dit bedrijf, waar jaarlijks honderden dravermerries worden gedekt, is het pittoreske Eenrum in zowel binnen- als buitenland een begrip.

Het tien koersen tellende programma zal van start gaan om 16.00 uur. De entree is gratis, ook dat is mogelijk gemaakt door de sponsoren.

Wordt dravereigenaar voor één dag!

De organisatie van de paardenkoersen in Eenrum heeft een unieke publieksactie bedacht. Iedereen die op woensdag 15 augustus de koersbaan bezoekt loot gratis mee om voor die dag de eigenaar te worden van een kansrijke draver die start in de achtste koers van die dag.

Dit werd eenmaal eerder gedaan in Eenrum en dat was een groot succes. Toen moest er om in het bezit van een lot te komen nog entree worden betaald, maar dat hoeft dit jaar niet. Sponsoren hebben ervoor gezorgd dat iedereen gratis naar binnen mag. De ‘Eigenaar voor één dag’ wordt na de vierde koers geloot en zal daarna op stal kennismaken met zijn paard, trainer en rijder. De draver in kwestie is een mede-favoriet die normaal loopt voor eigenaar Peter Delis, maar die staat met alle plezier zijn prijzengeld eenmaal af. “De vorige keer dat we dat deden, ook hier in Eenrum, won het paard het hoofdnummer van die dag. De ‘Eigenaar voor één dag’ ging bij de huldiging mee op de foto en ontving meteen daarna de eerste prijs. Die bedroeg toen 1.000 euro. Nu is het een koers waarin er voor de winnaar 600 euro klaar ligt, dat is nog steeds een mooi bedrag”, aldus Delis.

De koersen in Eenrum starten om 16.00 uur. De entree is gratis. Bij binnenkomst ontvangt elke bezoeker een formulier waarop de naam en enkele contactgegevens moeten worden ingevuld om deel te kunnen nemen aan de ‘Eigenaar voor één dag’ actie.

Cookieinstellingen