Historische dagen deel 3: gepuf en gepruttel

Foto: Auwert Postmus

LEENS – Groene weiden, blauwe luchten, witte wolken, kabbelend water. Op Landgoed Verhildersum lijkt de zomer en de rust soms net wat nadrukkelijker aanwezig dan elders. Maar niet op de Historische Dagen.

Die worden gehouden op 11 en 12 augustus van 10.30-17.00 uur. Dan ronkt, puft, pruttelt en bruist het op de landerijen tussen de borg en de museumboerderij. Oude tractoren en oude stationaire motoren vertegenwoordigen deze dagen de mechanisatie in de landbouw en industrie uit de jaren 20 tot 60 van de vorige eeuw. De eigenaars van al dit fraais, meestal leden van de Oude Trekker en Motoren Vereniging, willen de bezoekers graag vertellen over hun hobby.

Paarden waren vroeger onmisbare hulpkrachten in een tijd voor de komst van de tractoren. Na de invoering van de mechanisatie in de agrarische sector, nam de tractor langzamerhand de rol van de vertrouwde viervoeter over. Inmiddels heeft gelukkig het bijna uitgestorven ras als het Groninger Paard weer een toekomst. Tijdens de Historische Dagen kunt u deze paarden en ook anderen bezig zien. Er wordt gezicht, gras gemaaid, gekeerd en geschud. En de men-academie gaat met hun paarden aan de slag om te ploegen en bomen te verslepen.

Miniatuur: Dit jaar is er op de zaterdag weer een grote collectie tractor en werktuig-miniaturen te zien. Allemaal John Deere. Een lust voor het oog.

Actie: Op zaterdag 11 augustus is er volop actie op het veld. Dan staan de oude tractoren in de schijnwerper. Zo veel mogelijk voorzien van een werktuig, zoals een maaibalk, ploeg of cultivator, wat het interessanter maakt om naar te kijken. De tractoren staan niet alleen opgesteld om te bewonderen, maar komen ook in actie. Tijdens het defilé kunnen bezoekers ze van alle kanten goed bekijken, terwijl een deskundige spreker uitleg en commentaar geeft. Neem ook een kijkje bij de mobiele zagerij, waar boomstammen tot planken verzaagd worden.

Dorsen: Beide dagen is een dorsmachine aanwezig. Sommige ouderen herinneren zich nog de hectiek van vroeger, als de dorsmachine kwam. Een aantal vlegelaars die met hun vlegel om de beurt in ritme met hun vlegels het graan uit de halmen slaan, demonstreren hun kunnen. U mag het zelf ook uitproberen tijdens de historische dagen. Voor kinderen zijn er speciale kleine vlegels.  Ook het zichten, binden en schoven zetten kunt u van dichtbij bekijken, maar ook zelf doen. Op de zelfde akker worden ook demonstraties met een zichtmachine, een zgn. zelfbinder, gegeven.  Op zondag 12 augustus komt de vlegelgroep uit Dwingeloo verschillende manieren van vlegelen demonstreren en het werken met een dorsstok.

Zeisbrigade: Tijdens de Historische Dagen gaan niet alleen de vrijwilligers van Verhildersum maaien met de zeis, maar ook de Zeisbrigade van het Groninger Landschap komt demonstraties geven. Zo kan jong en oud zien en ervaren hoe leuk maaien met de zeis is.

Transport: Speciale aandacht is er dit jaar ook voor het transport op de boerderij. Een hele serie kruiwagens en karren, elk met hun specifiek doel, worden geshowd. Van kafkar tot bokkenwagen en van kipkar tot oogstwagen. Bekijk ze allemaal goed en probeer te ontdekken waar ze voor gebruikt werden.

Verder kunt u naast deze onderdelen van de Historische Dagen op 11 en 12 augustus genieten van een nostalgische kermis, oude ambachten, paarden en tractoren, kleindieren, koeien en schapen, historische kostuums, demonstraties, muziek, kinderspelen, regionale lekkernijen, bijzondere animaties van volksverhalen, prachtige exposities en nog veel meer.

Entree: volwassenen € 8,50; kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,00

Kijk voor meer informatie op www.verhildersum.nl

 

 

 

 

Cookieinstellingen