Stamgasten, schapen en koeien op Historische Dagen Verhildersum

Foto: Publiek domein

LEENS – Op Landgoed Verhildersum worden op zaterdag 11 en zondag 12 augustus de Historische Dagen gehouden. U kunt er terecht van 10.30-17.00 uur.

Al jarenlang zijn kippen, konijnen, cavia’s en duiven tijdens deze dagen vaste deelnemers aan dit evenement. Het zijn stamgasten geworden.  Onmisbaar en sfeer bepalend, want ze hoorden vroeger bij een  boerderij. Een groot aantal van deze dieren in allerlei soorten en maten zijn deze dagen van heel dichtbij te bewonderen. U mag ze vasthouden of even knuffelen met zo’n heerlijk zacht konijn, wie wil dat niet? Hebt u wel eens een klein kuikentje in uw handen gehad en van heel dichtbij bekeken? En weet u hoeveel kleuren en maten eieren er zijn? Bewonder het prachtige verenkleed van deze vogels en de zachte vacht van de konijnen. En vermaak u met de snelle en slimme konijnen, die meedoen aan de ‘konijnenhop’-wedstrijd, waarbij een heel hindernissenparcours moet worden afgelegd. Een feest voor jong en oud. Deze show wordt in samenwerking met PKD (pluimvee-, konijnen- en duivenvereniging) De Marne georganiseerd. De vereniging bestaat al sinds 1960 en wordt gevormd door een groep enthousiaste jonge en oudere leden.

Een van de andere programmaonderdelen die de moeite waard is, is het schapen drijven door Mike van der Most en zijn honden. Op het gebied van schapen drijven heeft Mike zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend: hij is Nederlands Kampioen promotieklasse in de praktijk en hoort bij de top 15 beste schapendrijvers van Nederland.Mike en Ria hebben een kudde Welsh Hill Speckled Face schapen en een aantal Border Collies. Deze Border Collies zijn van nature werkhonden, gefokt om schapen te drijven onder moeilijke omstandigheden. Hun tomeloze energie en werklust, intelligentie en behendigheid maakt deze hond uitermate geschikt voor dit werk. Tijdens de demonstraties laat de herder zien hoe een Border Collie wordt getraind voor zijn werk als schapendrijver. Het is een prachtig samenspel tussen herder, schaap en hond en zorgt voor spektakel. Uiteraard wordt de demonstratie voorzien van deskundige uitleg. Soms mag het publiek meedoen.

Niet alleen het kleinvee, de schapen en honden verdienen extra aandacht, ook de Groninger Blaarkop koeien en de Lakenvelders. Deze koeien horen op het landgoed en lopen het hele zomerseizoen in de weilanden rond de museumboerderij, samen met hun kalfjes.

De Groninger blaarkop is een stamboek-ras, die vroeger voornamelijk in de provincie Groningen werd gehouden. Dit ras wordt reeds in de veertiende eeuw beschreven, maar hoort nu tot de zeldzame huisdier-rassen en worden met uitsterven bedreigd.   De Blaarkop is van oorsprong een “dubbeldoel” koe van het vlees-melktype (60%-40%). Ze zijn dus gefokt met iets meer nadruk op vlees- dan op melkproductie. De koeien produceren gezonde melk met een bovengemiddeld percentage meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarnaast geeft ze zowel kwantitatief als ook kwalitatief prima vlees. Voor veel mensen, zeker hier in Groningen, is de Blaarkop de mooiste koe van Nederland. Vanwege de specifieke vlekken rond de ogen (de ‘blaren’), de witte kop, buik, staartpunt en ‘sokken’ wordt de zwarte of rode Blaarkop ook wel ‘koe in jacquet’ genoemd.

De Lakenvelder koeien, die samen met de Blaarkoppen in de wei lopen, worden ook wel landgoed- of parkrunderen genoemd. Het is een ras dat al eeuwenlang in Nederland voorkomt en specifiek gefokt wordt op de tekening, een witte, aaneengesloten band rond hun buik, waar ze ook hun naam aan danken. De laatste jaren wordt de Lakenvelder weer populairder in Nederland, omdat het bijzondere kwaliteiten blijkt te hebben.

U kunt tijdens de Historische Dagen kennismaken met deze koeien en hun kalfjes, ze van dichtbij bekijken. Ze verdienen uw aandacht!

Naast deze onderdelen van de Historische Dagen kunt u genieten van een nostalgische kermis, ambachten, paarden en oude tractoren, historische kostuums, demonstraties, muziek, animatiefilmpjes van oude volksverhalen, kinderspelen, regionale lekkernijen, prachtige exposities en nog veel meer.

Voor gedetaiilleerde informatie over dit evenement kunt u kijken op https://verhildersum.nl/nl/agenda/historische-dagen/

Cookieinstellingen