VVSV ’09 houdt Zeester op 1-1

De derby tussen VVSV ’09 en Zeester is zaterdagmiddag (weer) in een gelijkspel geëindigd. Na rust namen de Ulrumers verrassend de leiding, maar wisten de gasten snel tegen te scoren.

Het in grote getale aanwezige publiek zag in de eerste helft niet veel bijzonders. Zeester wist geen raad met de harde wind in de rug. Er werd geen rekening gehouden met de straffe bries; veel lange ballen waren niet te belopen, vrije ballen kwamen niet aan en ook ontbrak het aan slimmigheid bij het nemen van corners met dit weersverschijnsel.

Hard (en gemeen)

Na 4 minuten spelen schuwde Ulrumer Jaap Bremer het duel met Vijko Postma niet. De crash was over het hele veld te horen, maar volgens scheidsrechter Van der Bij uit Leeuwarden slechts een ongelukkige botsing.

In de 22ste minuut moest Postma het nogmaals ongelden. Nu kreeg hij na een duel voor de VVSV-dugout een domme duw na van Hans Steigstra en belandde hard tegen de reclameborden aan.  De smerigste overtreding kwam van Harm Klaver, die met een schaar Nienhuis van achteren neersabelde.

Henri Nienhuis schreeuwt het uit na de vieze tackle

Ook hier deed de Leeuwarder leidsman niets aan.

Het leek een vrijbrief voor een heet potje voetbal, maar dat viel gelukkig dan toch nog wel weer mee. Toch werd een aantal van deze veel mindere vergrijpen wel bestraft met een kaart. De scheidsrechter paste zich daarmee prima aan bij het vertoonde spel.

Het was niet best wat beide teams lieten zien. Maar het is vijfde klasse en dan ook nog een derby, misschien verwachtte het publiek ook wel te veel. Zeker de aanhang dat uit Zoutkamp was meegereisd rekende, na de 10-0 overwinning van vorige week op Drogeham, op een zege in Ulrum.

In de eerste helft was eigenlijk maar 1 echte kans te noteren en die was voor de thuisploeg. De kleine, behendige Wilfred Kooi zette met een ferme schouderduw Steffan Knot aan de kant, stuurde twee Zoutkampers het bos in en gaf prima voor, maar het was Nick Buiting die diagonaal voorlangs schoot. Dit tot grote opluchting van de Zoutkampers.

Na de thee kwam Zeester goed uit de kleedkamers. Waar in de eerste helft de thuisploeg de meeste duels had gewonnen, was het nu het team van trainer Willem Pettinga dat veelvuldig als winnaar uit de duels kwam. VVSV’09 werd met de rug tegen de muur gezet en kon alleen nog maar tegenhouden.

‘Roeien’ voor VVSV-doel

Zo moest VVSV-doelman Patrick Valkema in de 48ste minuut al redding brengen op een schot van Vijko Postma. Twee minuten later moest de sluitpost weer aan de bak, toen Zeester-captain Danny Beerda ploeggenoot Vince van der Veen met een prima pass alleen op Valkema afstuurde. Van der Veen leek om de sluitpost heen te gaan, maar werd daarbij onderuit gehaald. Een zuivere strafschop, maar scheidsrechter Van der Bij wuifde het voorval weg.

Na een klein uur spelen was het Henri Nienhuis die vanaf eigen helft opkwam. Ongehinderd kwam hij tot in het strafschopgebied, waar de rust bij de speler ontbrak en de veel te slappe afwerking door de doelman met de voet kon worden weggewerkt.

Waar Zeester niet scoorde, was het de thuisploeg dat verrassend de leiding nam. En hoe? Vrijebal op eigen helft, Rick Meijer poeiert de bal naar voren richting doel, niemand raakt de bal en doelman Merlijn Wieringa verrast, 1-0. Doelpunt Meijer van een metertje of 55 dus.

Terwijl de thuisploeg de ‘wereldgoal’ vierde was het Zeester dat direct wat terugdeed. Henri Nienhuis speelde met een prima pass Vince van der Veen in het strafschopgebied aan, die controleerde, twee Ulrumers van hem afschudde en vervolgens doeltreffend uithaalde, 1-1.

Vince van der Veen had het lastig

Zeester ging hierna op zoek naar de 1-2 en die viel 3 minuten later al. Vanuit een vrije bal van Johnny Abbas, wist Danny Beerda de bal met een halve omhaal voor het doel te werken, waar Marco Dijkstra binnen tikte. De ‘grens’ had de vlag naar beneden, maar de ‘man in het zwart’ keurde het doelpunt af wegens buitenspel, wat het absoluut niet was.

Zeester kreeg nog een paar mogelijkheden, VVSV’09 zette daar nog 1 kans tegenover. En dat was een hele grote voor Harm Klaver. Hij werd door Hans Steigstra met een slimme pass rond de ‘5-meter’ ingespeeld. Te gehaast schoot hij vanuit de draai recht in de handen van Zeester-goalie Wieringa.

Terwijl de krachten bij beide ploegen wegvloeiden, waren de Zoutkampers nog het dichtst bij de winnende treffer. Nadat Marco Dijkstra met een mooi schot buiten bereik van VVSV-doelman Valkema de paal trof, was het Henri Nienhuis die de afgeslagen bal hoog over schoot.

Zo bleef het bij 1-1, een uitslag waar VVSV’09 het meest blij mee was, gezien de reacties na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Bij.