Zeester blijft afslachting bespaard

Zeester heeft de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren. In eigen huis verloren de Zoutkampers kansloos van een veel beter SC Kootstertille en mochten blij zijn dat het na 90 minuten voetbal bij ‘slechts’ 0-4 was gebleven.

Na afloop was Zeester-trainer Willem Pettinga duidelijk: “Willen wij van een ploeg als Kootstertille winnen, dan moet alles aan onze kant kloppen. En dat begint met de echte wil om te winnen. En dat heb ik vooral in de eerste helft gemist en dan wordt het heel moeilijk.” Dat was achteraf, maar in de rust gaf de oefenmeester ook al aan, dat ie blij was met ‘slechts’ 0-2 bij rust, ook al viel de tweede goal op een heel vervelend moment; pas in de 5de minuut van extra tijd.

Het geeft al aan dat Zeester geen schijn van kans maakte deze middag. De meeste duels werden verloren en bij balbezit werden veel foutieve passes gegeven en verkeerde keuzes gemaakt. Daarnaast waren alle afvallende ballen voor de tegenstander, zonder dat die er veel moeite voor hoefden te doen. De gasten waren dan ook veelal in balbezit en kregen de ene na de andere scoringskans. Het geluk voor Zeester was dan weer dat het probleem bij de gasten het hele seizoen al in de afwerking zit. Daarbij genomen een zeer sterk keepende Zeester-doelman Martijn Wieringa, die uitgroeide tot beste man van het veld, bleef de Zoutkampers een heuse afslachting deze middag bespaard.

In de beginfase moest goalie Wieringa een aantal keren flink aan de bak. Al in de 4de minuut bracht hij redding op een listig hakballetje van Aize Storm en drie minuten later redde hij met de voet, toen Wilco van de Heide een schot van Heine Hiemstra op het laatste moment van richting veranderde. Na ruim tien minuten had Wieringa het geluk aan z’n zijde, bij een actie van Aize Storm die op de lat belandde.

Bal gaat op de lat

Halverwege de eerste helft liet Wilco van der Heide namens de gasten een ‘streep’ van z’n schoen vertrekken, maar was het de Zoutkamper sluitpost die fantastisch redde. Binnen het half uur moest Wieringa nog een keer handelend optreden, toen Vijko Postma onder druk zijn te korte terugspeelbal zag worden onderschept door Jouke Waaksma. De Fries ging vervolgens op alleen op Wieringa af, passeerde de doelman, maar struikelde daarna over de bal. Hij had de situatie nog kunnen corrigeren, maar schoot uit frustratie de bal in de struiken langs het veld.

Na een half uur spelen kreeg Kootstsertille-doelman Albert-Jan Merkus de eerste bal op doel. Vince van der Veen werd op een meter of 25 van het doel ingespeeld, waarop hij handig van z’n tegenstander wegdraaide en uithaalde. De bal ging recht op Merkus af, die daardoor geen enkel probleem had met de inzet van Van der Veen.

Nadat Kootstertille nog twee keer van afstand had proberen te scoren (beide inzetten gingen naast), was het Kees ‘Chiellini ‘ de Jong die in de 36ste minuut over de linkerkant doorkwam. De onvermoeibare, hardwerkende De Jong leek de bal in z’n enthousiasme te verspelen, maar heroverde de bal en kwam via de achterlijn dichtbij het doel. Omdat er geen afspeelmogelijk was, schoot ‘Chiellini’ zelf uit een vrijwel onmogelijke hoek en zag z’n inzet maar rakelings voorlangs gaan.

Chiellini
Chiellini

In de 41ste minuut kwamen de gasten dan toch eindelijk op voorsprong. Rechtsback Heine Hiemstra werd weer eens aan het werk gezet en hij bereikte op snelheid de achterlijn. Hier behield de 20-jarige Fries het overzicht, legde op het juiste moment terug op de 1 jaar jongere Wilco van der Heide, die met een verdekt schot Zeester-doelman Wieringa het nakijken gaf, 0-1.

Een dikverdiende voorsprong voor de Friezen en een stand waar Zeester graag de rust mee in wilde gaan. Echter, in de 5de minuut van de extra tijd, Joost mag het weten waar de overigens zeer goed leidende scheidsrechter Swart die tijd weghaalde, scoorde Kootstertille nogmaals. Het centrale duo van Zeester miste, mede doordat de schemer al was ingevallen, een dieptebal van Gerbrand Waaksma, waarop de bal bij Van der Heide kwam, die daarop de bal langs de uitgekomen doelman Wieringa tikte en vervolgens z’n tweede treffer liet noteren, 0-2.

Direct na rust kreeg Tom van der Veen twee enorme mogelijkheden, maar oog in oog met doelman Wieringa, wist hij evenveel maal niet te scoren. Hierna was het Jouke Waaksma die de ver voor z’n doel staande Wieringa met een lob probeerde te passeren, maar nu ging de bal net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Hierna kreeg Waaksma een herkansing toen hij alleen op Zeester-goalie Wieiringa af mocht gaan, maar nu schoot hij op het lichaam van de sluitpost.

Zeester zette er helemaal niets aanvallends tegenover. Het bleef bij een paar afstandsschoten en een omhaal van 35 meter van Zeester-captain Danny Beerda, waarop z’n trainer reageerde met “Wat is dat den?” Kootstertille kwam in de 70ste minuut dan toch weer tot scoren. Wilco van der Heide maakte z’n derde treffer door van een metertje of 20 doeltreffenduit te halen. Doelman Wieringa stond erbij en keek ernaar. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de sluitpost de bal door de duisternis niet eens gezien.

Donker? We gaan lekker door....
Donker? We gaan lekker door….

De 0-4 viel 11 minuten voor tijd en kwam van de schoen van Jouke Waaksma, die vrije doortocht kreeg en beheerst scoorde. Hierna had invaller Douwe Hoekstra nog twee keer moeten scoren voor de gasten, maar was het eerst doelman Wieringa die in de weg stond en vijf minuten voor tijd bracht Niels Alt redding met een sliding op de doellijn.

Zo bleef het 0-4, een uitslag waar beide partijen blij mee waren. De Tilsters, die op veel meer weerstand hadden gerekend, gingen met drie punten huiswaarts en Zeester was een afgang bespaard gebleven, mede dankzij doelman Wieringa.

Bij de kleedkamers kwam Zeester-elftalleider Andries Zuidersma nog met heugelijk nieuws; de buren hadden ook verloren. Het verschil met VVSV ’09 blijft daardoor 5 punten in het voordeel van de Zoutkampers.