FC LEO diep in blessuretijd onderuit

Trainer Gerke Kersaan liep er zaterdagmiddag, even na half 5, verslagen bij op het sportpark in Leens. Hij had zojuist zijn ploeg, dat in de eerste helft een 2-0 voorsprong had genomen en nog zeker drie 100% kansen liet liggen, in de slotfase tegen SIOS 3 punten uit handen zien glippen. Na 90 minuten stond het nog 2-1 in het voordeel van de Leensters.

Maar ‘blessures’ en tijdrekken aan Leenster-zijde bleek achteraf de thuisploeg op te breken. De uitstekend leidende scheidsrechter Van Os, trok 8 minuten bij en dat bleek net genoeg voor SIOS om alsnog de drie punten in de wacht te slepen.

SIOS begon sterk aan de wedstrijd en wist FC LEO op eigen helft te houden. Hieruit ontstonden wat goede kansen voor de gasten, maar de scherpte voor de goal ontbrak.

ard_0522

In de 10de minuut speelde FC LEO zich voor het eerst onder de druk uit en het was meteen raak. Rick Schuttenbeld gaf vanaf de linker kant een pass in de diepte op Rowan Rozema, maar de bal leek een simpele prooi te zijn voor de SIOS-defensie. Door miscommunicatie tussen SIOS-doelman De Haan en zijn verdedigers, was het toch de snelle Rozema die alert reageerde en de bal met de punt van z’n schoen in het doel werkte, 1-0. Een lekkere opsteker voor de thuisploeg, dat vanaf dat moment vleugels kreeg. Het spel was niet goed, maar elke lange bal naar voren bracht op dat moment gevaar. Rozema en Marco Rietema met hun snelheid en de bijsluitende Schuttenbeld en Remco van der Klei bleken een ware plaag voor de slecht georganiseerde verdediging van SIOS. De kansen stapelden zich op en doelman De Haan kon aan de bak. Nadat Frank Veenwijk van dichtbij nog had gefaald, was het Remco van der Klei die, na een prima aanval over de rechterkant, geheel vrijstaand bij de tweede paal kon controleren om vervolgens hard diagonaal raak te schieten, 2-0.

Oud-voorzitter Carel Bloemhoff, bezig aan z’n eerste rondje om het veld: “t Gait meroakels man !”

Carel Bloemhoff

En zo was het ook op dat moment. SIOS was helemaal van slag en de thuisploeg ging op jacht naar een derde treffer. Mogelijkheden om de wedstrijd voor rust definitief te beslissen kwamen er volop voor de 11 van trainer Kersaan. De grootste kansen waren er met het hoofd voor Frank Veenwijk.

ard_0528

Zo was hij halverwege de eerste helft dichtbij een treffer, maar wist SIOS-goalie De Haan redding te brengen en nog geen minuut later kopte de Leenster uit een verre ingooi van Rowan Rozema op de lat. Verder waren er nog een aantal schoten op het doel van De Haan, maar ontbrak de precisie in de afwerking. SIOS overleefde deze stormachtige periode en kwam vijf minuten voor rust weer eens gevaarlijk uit de verdediging, wat een hoekschop opleverde. De bal werd in tweede instantie goed voorgebracht, maar Harmen Wienke wist van dichtbij niet te scoren. Stefan Bultena stond daarna op het verkeerde been om de bal alsnog bij de tweede paal te kunnen binnen tikken.

ard_0546

FC LEO kwam nu onder druk en zette alles op alles om met 2-0 te gaan rusten. Alle ballen werden ‘blind weggeroeid’. Daarbij raakte werd ook nog een supporter tegen de vlakte geschoten.

Onveilig voor supporters

SIOS was daardoor ook snel weer in balbezit en profiteerde daar in de 45ste minuut van. Waar eerdere steekpasses van Reinder Haaksema steeds waren onderschept door de Leenster defensie, kwam ie nu wel aan bij de diepgaande Stefan Bultena. De spits behield het overzicht en legde goed af op de meegelopen Harmen Wienke, die simpel kon scoren en ruststand op 2-1 bepaalde.

De tweede helft ging SIOS, gesteund door de aansluitingstreffer, zeer goed van start en kreeg al binnen de minuut een 100% kans. Sander Bultena ging over de rechterkant langs z’n man en gaf een perfecte voorzet op Allert de Haan. Die had echter te veel tijd nodig om te controleren en schoot vervolgens van dichtbij via de lat over. Niet veel later werd een mooie aanval wegens buitenspel teruggefloten en mocht er in de 53ste minuut uit een corner van Sander Bultena drie keer door een Sauwerder het doel van LEO-sluitpost Gert Klaas Zijlstra onder vuur worden genomen. In alle gevallen werd de bal door een Leenster geblokt.

Na twintig minuten in de tweede helft moest Rowan Rozema, samen met Marco Rietema de gevaarlijkste mensen aan Leenster-zijde, geblesseerd het veld verlaten. Dit paste in het straatje van SIOS, dat nu wel met een man (of 2) minder in de verdediging kon gaan spelen. Het middenveld kwam daardoor nog meer in handen van de Sauwerders en de druk op de Leenster defensie nam dan ook toe. Het was Stefan Bultena die twee kansen kreeg; eerst een kopbal over, uit een voorzet van Reinder Haaksema en een minuut later leek de spits alsnog te scoren maar zijn inzet kon door doelman Zijlstra nog net met de voet uit het doel worden gewerkt.

FC LEO kwam er nog maar sporadisch goed uit, maar een kwartier voor tijd leek de ploeg toch op 3-1 te komen. Een voorzet vanaf de linkerkant werd door Frank Veenwijk goed op de doel gekopt, maar bij de tweede paal was het Marco Rietema die net tekort kwam om de bal tegen de touwen te werken. Een mazzeltje voor SIOS, dat mocht blijven geloven in een puntje.

In de 85ste minuut leek dat puntje dan eindelijk te worden binnengehaald. Verdediger Mike Wijma, ook al mee naar voren gegaan, legde goed af op Jacob de Haan, maar de invaller jaagde de bal hard over de goal. Kort daarna was het dan toch raak. De jonge Jochem Kasper(16) stond aan de basis van de gelijkmaker. Met een prima pass speelde hij Harmen Wienke in en diens voorzet werd door Allert de Haan tot doelpunt gepromoveerd, 2-2.

De kopjes bij FC LEO gingen hangen;  een 2-0 voorsprong, drie belangrijke punten en aansluiting met de grote middenmoot in 4C verspeeld.  Dat was al wat, maar het zou nog erger worden voor de arme Leensters. De prima fluitende scheidsrechter Van Os kwam (terecht) tot 8 minuten extra tijd. En daarin sloeg SIOS nog een keer toe. Met nog 30 seconden te spelen, scheidsrechter Van Os gaf dit duidelijk aan, mocht FC LEO een oingooi nemen. In plaats van terug te gooien op doelman Zijlstra, die de bal naar voren had kunnen trappen, werd gekozen voor een andere optie; de verkeerde en hele dure bleek achteraf. De bal ingooi werd onderschept, waarop Stefan Bultena werd ingespeeld. Bultena legde daarop direct breed op de inkomende Mike Wijma, die verwoestend en doeltreffend uithaalde, 2-3.