Masterclass in de tuin van Matthijs Röling

Een masterclass in de tuin van Matthijs Röling in Ezinge. Gisteren zaten verschillende kunstenaars met hun ezel her en der in de grote tuin midden in het dorp. De masterclass werd georganiseerd door de Klassieke Academie.

Kunstenaar/docent Röling was zichtbaar in zijn nopjes. Gedreven gaf hij de studenten advies. Al gaat schilderen hem zelf niet meer zo goed af wegens een probleem met zijn handen, het inzicht is er niet minder op geworden. Zelf schilderde hij vaak in zijn tuin.

tuintje matthijs

Wanneer je de tuin inkijkt, zie je, via een kronkelend pad, in de verte een grote schildering. Het is alsof de tuin doorloopt, driedimensionaal. De schilder is nog steeds vaak in de tuin te vinden. Druk bezig onkruid te wieden en de paden te plaveien. ‘De tuin heeft de afgelopen jaren een wat ander karakter gekregen, de oudere bewoners zullen dat wellicht betreuren’, zegt hij. Röling is erg gesteld op Ezinge. ‘Meer dan de helft van mijn leven woon ik er al en ik ben niet van plan hier weg te gaan’.

Sinds november 1972 woont kunstschilder Matthijs Röling in een boerderij in Ezinge. Hij heeft er met verschillende mensen gewoond. De laatste18 jaar doet hij dat met zijn vrouw Patricia en dochter Belle.

De traditionele schilder schilderde aanvankelijk in een 16e eeuwse schildertechniek, die zich historisch ontwikkelde. Vanaf 1983 gaf hij de voorkeur aan het vervaardigen van grootschalige decoratieve projecten, zoals de monumentale doeken en wand- en plafondschilderingen. Zo maakte hij onder andere wandschilderingen in het Nijsinghuis bij museum De Buitenplaats in Eelde, de schouwburgzaal in Winterswijk, de aula van het academiegebouw en de hal van de Oosterpoort (de laatste twee samen met collega Wout Muller).

Sinds 1973 was Röling werkzaam bij de kunstacademie Minerva in Groningen. Op dit moment ondersteunt hij de Klassieke Academie in Groningen.

roling

Matthijs Röling werd op 31 maart 1943 geboren in Oostkapelle. In 1960 begon hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In 1963 wisselde hij van academie en zette zijn opleiding voort aan de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij een jaar later van werd verwijderd wegens eigengereidheid.

De Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen bestaat 10 jaar. Dat wordt gevierd met een uitgebreid Lustrumprogramma. Eén van de hoogtepunten is een kunstmanifestatie in de drie noordelijke provincies met de titel ‘De Klassieke Salon’. De manifestatie heeft plaats tussen 1 april en 1 juli 2016 en krijgt de vorm van een kunstroute langs ruim 20 musea, galerieën en andere expositielocaties in Friesland, Groningen, Drenthe en Ost-Friesland (Duitsland).

Onder de kunstenaars bevinden zich alumni, docenten van de academie en kunstenaars van buiten de academie. Het werk is in hoofdzaak figuratief van aard, wat aansluit bij het klassieke curriculum dat op de academie onderwezen wordt. Veel locaties organiseren naast de expositie een interessant Randprogramma met lezingen, workshops, rondleidingen en masterclasses/openbare lessen.

Kijk hier voor de expositiedata en locaties:

Expositie- & Activiteitenagenda

Cookieinstellingen