Vrijwilligers KNRM Lauwersoog op weg naar Lesbos om bootvluchtelingen te helpen

Foto: Facebook

Ze zijn vanochtend vroeg vertrokken naar het Griekse Lesbos om bootvluchtelingen te helpen. Ed Huisman (51) en Jentsje van der Molen (35) uit het Friese Ee zijn vrijwilliger voor de KNRM Lauwersoog.

Om 6:30 uur ging de reis vanaf Schiphol om de komende twee weken operationeel te varen op de reddingboot ten noorden van Lesbos. ‘Wij opereren onder gezag van de Griekse kustwacht en  EU-grenswacht Frontex die de regie hebben en bepalen wat er gebeurd maar ook wanneer je niet mag handelen.’ De taak zal zijn het begeleiden van boten met vluchtelingen zodat ze op een geschikt stuk van de kust kunnen landen. Als dit op de rotsen gebeurt zijn er veel die uiteindelijk niet aan land kunnen komen en alsnog verdrinken.

ed en jentsje

Als vrijwilligers bij de reddingboot KNRM Lauwersoog vinden Ed en Jentsje dat ze iets moeten doen voor mensen die dagelijks verdrinken op zee tussen Turkije en Griekenland. Hulp verlenen aan mensen die op zee in nood zijn leeft bij hen zeer sterk omdat ze 24 uur per dag en 7 dagen per week rondlopen met de pieper en direct naar de boot gaan als de kustwacht een alarm stuurt. Dat is overdag en ’s nachts maar ook in de weekenden en als je een feestje hebt.

Bij de KNRM zijn de vrijwilligers goed opgeleid. Ze worden wekelijks getraind om operationeel te zijn voor het verlenen van hulp op zee en binnenwater.
Wij hebben de benodigde ICC vaarbewijzen om hier met een snelle boot te mogen varen en te communiceren via VHF.

Zolang de bootjes drijven blijven ze in de buurt en zullen ze proberen te helpen (van afstand) als de motor uitvalt. Als een boot zinkt is het uiteraard zoveel mogelijk hulp bieden tegen verdrinking maar daarna komt heel snel het gevaar van onderkoeling. Bij een lichaamstemperatuur van 30 graden wordt het zeer kritiek om te overleven.
Op Lesbos was het de afgelopen periode ook maar net boven 0 graden. De meeste drenkelingen wereldwijd overlijden door onderkoeling en niet door verdrinking.

Link naar een film over Nederlandse hulpverleners aan land als een overladen boot op het stand komt.
https://www.facebook.com/stichtingbootvluchteling/videos/1470876603242382/

De twee mannen hebben een goede ondersteuning van KNRM tijdens de reis. Ze gaan op eigen initiatief en gaan varen voor stichting bootvluchteling.
De KNRM zorgt voor overlevingspakken tijdens het verblijf. Als ze terug zijn neemt de KNRM ze op in hun trauma-nazorg programma.

Cookieinstellingen