De Marne geeft groen licht voor uitwerking plan Bibliotheeksvoorziening

Foto: Deelulrum.nl

De gemeente De Marne geeft Biblionet en de werkgroep Behoud Biblioheek/Stichting i.o. opdracht tot de uitwerking van de Bibliotheekvoorziening gemeente De Marne 2016. Voorwaarde is dat dit binnen de financiële kaders gebeurd die de gemeente bepaald heeft.

Binnen een vastgesteld budget

De uitwerking van de Bibliotheeksvoorziening dient plaats te vinden binnen het vastgestelde financiële kader van 99.250 euro. Vanuit dit budget is al de voorziening “De Bibliotheek op school” bij drie basisscholen in De Marne gerealiseerd waardoor er een restant budget van 90.250 euro overblijft.

Halvering subsidie

De gemeente De Marne is voornemens de bibliotheeksubsidie per 2016 te halveren. Een maatregel die onvermijdelijk ingrijpende gevolgen gaat hebben voor de bibliotheek in Leens, de laatst overgebleven vestiging in de gemeente. De afgelopen jaren heeft de gemeente De Marne al fors bezuinigd op de Bibliotheek. Dit houdt concreet in dat de Raad in 2013 heeft besloten met ingang van 1 januari 2016 een bedrag van 140.000 euro te willen bezuinigen.

Mogelijkheden

Er is vervolgens gezocht naar perspectieven. Zo is er samen met inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven gezocht naar mogelijkheden om de bibliotheekfunctie binnen de gemeente te behouden. Er is gekeken of de grotere basisscholen periodiek kunnen blijven voorzien van nieuwe/andere boeken. In overleg met dorpen is er gezocht of de uitgavefunctie binnen de dorpen beschikbaar kunnen blijven.

De Marne gaat verkennen of het mogelijk is een Culturele Raad in te stellen die zich gaat toeleggen op het ontwikkelen en stimuleren van culturele activiteiten in De Marne. De bibliotheekvoorziening kan hierin wellicht betrokken worden.

 

Cookieinstellingen