‘Voeten in de aarde – Poten in de klei’

Foto: publiek domein

Het Hogeland College in Wehe-den Hoorn start op 3 maart met het voedselproject ‘Voeten in de aarde – Poten in de klei’. Doel van het project, een initiatief van Stichting Bestek, is om jongeren te laten ervaren waar hun voedsel vandaan komt en waarom het zo belangrijk is om gezond te eten en duurzaam te verbouwen.

Daarvoor gaan ze zelf hun groenten kweken en bereiden en krijgen ze een kijkje in de keuken bij boeren in de buurt. Wilbert van de Kamp, kok en organisator van o.a. de Youth Food Academy, zal het startsein geven.

Docent Rik Maneschijn begint bij het begin. Zijn brugklasleerlingen gaan zelf de moestuinbakken ontwerpen en timmeren. Maneschijn: ‘Tijdens de wiskundeles kunnen ze uitrekenen hoeveel materiaal ze nodig hebben om de bakken te maken en hoeveel aarde en compost er in moet. Twee vliegen in één klap. Dat is toch hartstikke mooi!’

De moestuin komt naast de school. Vanuit het leslokaal hebben de leerlingen uitstekend zicht op hun bakken en gewassen, zodat ze makkelijk in de gaten kunnen houden of hun gewassen extra zorg nodig hebben. Van de oogst wordt, in samenwerking met een professionele kok, een feestmaal bereid als afsluiting van het schooljaar. In de periode tussen de start van het project en het eindfeest gaan de leerlingen op excursie naar een akkerbouwbedrijf, veehouderij en naar vissers in Lauwersoog. Van een orthomoleculair diëtist krijgen ze een gastles over wat welk voedsel doet in en met je lichaam en organen. ‘Dat sluit weer goed aan bij de lessen biologie’ aldus Maneschijn.

In het nieuwe schooljaar ligt de focus meer op aardappels en werken de leerlingen naar het aardappelfeest in Hornhuizen toe. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan een van de vele aardappelboeren in De Marne en aan de fritesfabriek Rixona in Den Andel niet.

 

Cookieinstellingen