Wie verzint naam nieuwe gemeente ?

Foto: bmwe

Vanaf 2019 ligt er boven Groningen een nieuwe, grotere gemeente. Bestaande uit de voormalige gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond. Die krijgt ook een nieuwe naam. Verzin jij die?

De naam moet Nederlands zijn en bestaan uit één woord, dat makkelijk uit te spreken is. Verder mag de naam niet teveel lijken op een andere plaatsnaam of gemeentenaam in Nederland.

Hoe dien ik een naam in?

Iedereen kan een naam voor de nieuwe gemeente indienen. Dat kan tot en met 7 februari. De gemeente is ook benieuwd waarom je vindt dat jouw naam past bij de nieuwe gemeente.

Ja, ik heb een naam voor de nieuwe gemeente bedacht!

Een selectiecommissie kiest uit alle inzendingen een top drie. In maart kunnen alle inwoners van 16 jaar en ouder uit de vier gemeenten op hun favoriet stemmen. De naam met de meeste stemmen wordt de naam van de nieuwe gemeente.

Prijs

Wint jouw naam? Onder de bedenkers van de winnende naam verloten we een bijzondere prijs: weer vrijlaten van zeehonden in hun natuurlijke habitat: het Wad!

Voorwaarden

Voor de naam van de nieuwe gemeente gelden een aantal voorwaarden.

De nieuwe gemeentenaam:

1. mag:

a. niet elders in Nederland voorkomen;

b. nog niet zijn vastgelegd in namen-/merkenregisters;

c. niet te veel op een andere (oude) gemeentenaam in Nederland lijken (moet uniek zijn);

d. geen naam zijn die een samenstelling is van drie of meer delen (“Bemawieems” mag niet; een gemeentenaam uit twee delen c.q. dubbelnamen (Pijnacker-Nootdorp) is niet aan te bevelen);

2. is een Nederlandse naam die volgens de huidige spellingregels wordt geschreven;

3. past bij de identiteit van de nieuwe gemeente;

4. is gemakkelijk te onthouden, uit te spreken en te schrijven en is praktisch in het dagelijks gebruik (dus liever geen verbindingsstreepjes of lidwoorden waarvan je wel of niet weet of ze met een hoofdletter moeten worden geschreven);

5. straalt herkenbaarheid en aantrekkingskracht uit (vanuit toeristisch-, economisch-, en woonperspectief) en mag niet worden gebruikt voor zowel de gemeente als een gebiedsdeel of verwijzen naar meren en/of streken die ook voor een aanzienlijk deel in andere gemeenten liggen;

6. heeft topografische en/of historische verwantschap met het gebied c.q. gebiedsdelen van de nieuwe gemeente.

Cookieinstellingen